الرئيسية / vol8-iss4(special)-Feb2020 / صورة الذات للمرأة الجزائرية من خلال والأمثال الشعبية المتداولة في المجتمع الجزائري

The image of the Algerian woman’s self through popular proverbs in Algerian society

د. علي قويدري – جامعة الأغواط (الجزائر)

أ. أمال العايش – جامعة الأغواط (الجزائر)

هدفت هذه الدراسة الحالية إلى الكشف عن صورة المرأة في الأمثال الشعبية الجزائرية، وتنبع أهمية هذه الدراسة من قيمة الأمثال المتجذرة في الثقافة الشعبية الجزائرية وأهميتها في التربية، حيث يتم استخدامها بكثرة في الخطاب اليومي.

تم استخدام أسلوب تحليل المحتوى، وأسفرت الدراسة عن النتائج التالية:

– إن الأمثال الشعبية خصت النساء بحصة كبيرة من الأمثال التي تظهرهن بصورة سلبية، التي تعبر غالبا عن نظرة دونية للمرأة.

– للأمثال الشعبية الخاطئة انعكاسات سلبية على صورة الذات بالنسبة للمرأة ولها دور مهم في التنشة الإجتماعية وتكوين شخصية الفرد.

كلمات مفتاحية: الأمثال الشعبية، صورة الذات، المرأة.

This study aims at revealing the image of women in the Algerian popular proverbs. The importance of this study stems from the value of proverbs rooted in Algerian popular culture and their importance in education, which are used frequently in daily discourse.

The content analysis method was used, and the study yielded the following results:

–  The popular proverbs have singled out women with a large share of negative proverbs, which often reflect an inferior view of women.

–  False popular examples have negative reflections on the image of the self for women and have an important role in social development and the formation of the personality of the individual.

Keywords: folk proverbs, self-image, woman.

تمكين المرأة كألية لتحقيق أهداف السياسة السكانية في الجزائر دراسة ميدانية على عينة من النساء المتزوجات بمدينة الأغواط

Empowerment of women as a mechanism to achieve population policy objectives in Algeria A field …