الرئيسية / vol8-iss4(special)-Feb2020 / الحقوق الاقتصادية للمرأة والدور الذي تلعبه في المجتمع وفي تحقيق التنمية المستدامة

Women’s economic rights and the role they play in society And in achieving sustainable development

حنان بن علي – جامعة الجزائر 2 (الجزائر)

أ.د قرومي عبد الحميد – جامعة البويرة (الجزائر)

تعتبر المرأة من الأسس للبناء الاقتصادي تحميها حقوق لذلك كما تقدم واجبات نحوه كقطاع فعال في بناء الدولة ككل والتي سنركز من خلالها على دور المرأة في المجتمع من خلال تزويده بالمورد البشري الهام الضروري في بناء وتطوير وتنمية هذا المجتمع وازدهارها الامر الذي يساهم في واجباتها كما ان لها الحقوق السامية التي تتمتع بها من كل الجوانب حتى الجانب الديني الهمها بالحقوق والواجبات المنوطة بها والتي تعمل على دفعها نحوى الامام تبني من خلالها ذاتها والقطاع الاقتصادي المنزلي ووطني ككل، كما ان الحقوق تساعد على حمايتها وجعل الخطوط الحمراء او الحدود التي لا يجب ان نتخطاها بالمعنى ان للحقوق دور في بناء المرأة وحمايتها، خاصة الحقوق الاقتصادية وفي دراستنا النظرية هذه هدفها إبراز اهم الحقوق الاقتصادية التي جاء بها الجانب الديني وأهميتها كحقوق تساعد على تطوير المرأة وحمايتها ومساهمة في تنمية الاقتصاد ككل، بإتباعنا للمنهج الوصفي الذي يصف الظاهرة كما هي في الواقع، ومن خلال هذا نطرح الاشكال التالي:فيما تتجلى الحقوق الاقتصادية للمرأة ؟ و كيف تساهم المرأة من خلال ذلك في التنمية المستدامة و تنمية المجتمع ؟

كلمات مفتاحية: المرأة، التنمية، الاقتصاد المنزلي، الحقوق الاقتصادية.

Abstract:

Women are considered to be the foundations of economic construction, protected by rights, and they also offer duties towards them as an effective sector in building the state as a whole, through which we will focus on the role of women in society by providing them with the important human resource needed to build, develop and develop this society. It also has the lofty rights that it enjoys from all sides, even the religious side, which is concerned with the rights and duties entrusted to it and which are working to advance them towards the imams through which they build themselves and the economic sector as a whole, and rights help protect them and make red lines or borders that You should not skip it In the sense that rights have a role in the building and protection of women, especially economic rights. In our theoretical study, we will highlight the most important economic rights that the religious aspect has brought and its importance as rights that help the development and protection of women and contribute to the development of the economy as a whole.

Keywords: woman, development, house economy, economic rights.

تمكين المرأة كألية لتحقيق أهداف السياسة السكانية في الجزائر دراسة ميدانية على عينة من النساء المتزوجات بمدينة الأغواط

Empowerment of women as a mechanism to achieve population policy objectives in Algeria A field …