الرئيسية / المجلد 7 - العدد 31 - جويلية 2018 / الزواج العرفي بين العرف والقانون في الجزائر – دراسة نظرية –

الزواج العرفي بين العرف والقانون في الجزائر – دراسة نظرية –

Customary Marriage Between Custom and Law in Algeria – A theoretical study –

أ. سالمي فطيمة – طالبة دكتوراه ، كلية العلوم الاجتماعية الجامعة الاغواط – الجزائر

أ.د. حفصة جرادي – أستاذة تعليم عالي ، كلية العلوم الاجتماعية الجامعة الاغواط – الجزائر

يعتبر الزواج أساس تكوين الأسرة التي هي وحدة أساسية في تكوين المجتمع، ولهذا فإن أي خلل يصيب هذا الأساس سيكون له تأثير بالغ على الأسرة والمجتمع على حد سواء.

وقد عرف الزواج تغيرا في أنواعه وأشكاله نظرا لظهور القوانين المنظمة له، ومن الظواهر اللافتة كثرة الزواج العرفي خاصة بين الشباب في الوطن العربي، وقبل الخوض في تحليل هذه الظاهرة نستطلع أولا ماهية الزواج العرفي وحكمه الشرعي بالإضافة إلى دوافعه وآثاره في المجتمع الجزائري.

الكلمات المفتاحية : الزواج ، الزواج العرفي ، قانون الأسرة الجزائري

Abstract :

Marriage is the basis of family formation, which is a fundamental unit of society, and any imbalance in this foundation will have a profound impact on both the family and the community. Marriage has changed in its types and forms due to the appearance of laws governing it, Among these phenomena is the prevalence of customary marriages, especially among young people in the Arab world, we first explore the nature of the customary marriage and its legitimate rule, as well as its motives and effects in Algerian society.

key words : marriage, Customary marriage , Algerian Family law.

جودة الحياة والتفكير الإبتكاري الإبداعي للمدرس

Quality of life and innovative creative thinking of the teacher حساني مصطفى – طالب دكتوراه …