الرئيسية / المجلد 7 - العدد 31 - جويلية 2018 / ديناميكية المقاولاتية الشبابية في الجزائر – دراسة تحليلية سوسيواقتصادية –

ديناميكية المقاولاتية الشبابية في الجزائر – دراسة تحليلية سوسيواقتصادية –

Dynamics of Youth Entrepreneurship in Algeria

– Analytical Socio-Economic Analysis –

د. رفيق قروي – أستاذ محاضر جامعة سطيف2 – الجزائر ، مخبر المجتمع الجزائر المعاصر   جامعة سطيف

الطالبة : حادة عمراوي – طالبة جامعة سطيف2 – الجزائر ، مخبر المجتمع الجزائر المعاصر   جامعة سطيف

ملخص :

تناول هذا المقال موضوع ديناميكية المقاولاتية الشبابية في الجزائر، وهدف إلى تقديم جانب نظري، والذي تضمن تعريف المقاولاتية الشبابية، والتطور التاريخي لمفهوم المقاول، ودوافع توجه الشباب نحو المقاولاتية، و سيرورة إنشاء المقاولة الشبابية في الجزائر، وإسهام المقاولاتية الشبابية في تنويع الاقتصاد الجزائري.اعتمادا على المنهج الوصفي التحليلي، بالاعتماد على مجموعة من الإحصاءات، ونتائج الدراسات السابقة. وخلصت هذه الدراسة إلى جملة من النتائج والتوصيات، التي أبرزت بوضوح الديناميكية سواء الاجتماعية أو التنظيمية  التي عرفتها المقاولاتية الشبابية في الجزائر.

الكلمات المفتاحية: المقاول ، المقاولاتية،الشباب، المؤسسات الصغيرة والمتوسطة.

This article discusses the dynamics of youth entrepreneurship in Algeria and aims to provide a theoretical perspective that includes the definition of youth entrepreneurship, the historical development of the concept of the contractor, the motivation of young people towards entrepreneurship, The process of establishing youth entrepreneurship in Algeria and the contribution of youth entrepreneurship to the diversification of the Algerian economy.Depending on the descriptive analytical approach, drawing on a set of statistics, and the results of previous studies. The study concluded with a number of results, which clearly highlighted the social or organizational dynamics of youth entrepreneurship in Algeria.

Keywords: Contractor, Entrepreneurship, Youth, Small and Medium Enterprises

جودة الحياة والتفكير الإبتكاري الإبداعي للمدرس

Quality of life and innovative creative thinking of the teacher حساني مصطفى – طالب دكتوراه …