الرئيسية / المجلد 7 - العدد 32 - أكتوبر 2018 / صراع الدور في سياق الباتولوجيا التنظيمية الحديثة؛ الاحتراق الوظيفي أنموذجاً دراسة ميدانية على عينة من النساء العاملات بمدينة بوسعادة

Role conflict in the context of modern organizational pathology; functional burnout is a model

empirical study for a sample of women working in Busaada city

د. حمزة بن الطاهر – جامعة محمد بوضياف المسيلة

د. الطيب جاب الله – جامعة آكلي محند اولحاج البويرة الجزائر

لا تنفك سوسيولوجيا المؤسسة تتعامل مع تغيرات التنظيم و نوازله في إطار عام من محاولات تبني سياق معرفي يجمع بين المفاهيم القديمة ومحاولات ربطها بالمستجدات، حيث أثبتت استغرافيا الظواهر التنظيمية وجود علاقة مستميتة بين المتغيرات التنظيمية التي تشهدها المؤسسة و إسهام الفكر التنظيمي في محاولة فهمها و التنظير لها.

تعنى الورقة البحثية بمحاولة إيجاد توليفة معرفية بين صراع الدور الذي تعاني منه المرأة العاملة كمتغير كلاسيكي وبين ظاهرة الاحتراق الوظيفي كوجه باتولوجي حديث أفرد إلينا مجموعة من الأبعاد الحَرِيَةُ بالدراسة والتحليل.

الكلمات المفتاحية: صراع الدور، الاحتراق الوظيفي، المرأة العاملة.

The sociology of enterprise continues to deal with changes in organization and its neoteric in a general context of attempts to adopt a context of knowledge that combines old concepts and attempts to link them to news, Where the historiography of organizational phenomena proved the existence of a solid relationship between organizational variables witnessed by the enterprise and the contribution of organizational thought in an attempt to understand it.

The paper focuses on trying to create a cognitive combination between the conflict of the role at working women as a classic variable and the phenomenon of functional burnout as a modern pathological face give us a range of dimensions worth to be study and analyze.

Keyword: role conflict, functional burnout, working woman.

المسؤولية الاجتماعية للمؤسسات آلية لتدعيم نظم الإدارة البيئية

Corporate social responsibility is a mechanism for strengthening environmental management systems   أ. د. نصيرة …