الرئيسية / المجلد 7 - العدد 32 - أكتوبر 2018 / قياس دافعية الإنجاز بين الاختبارات الإسقاطية والسيكوميترية مدخل نظري

قياس دافعية الإنجاز بين الاختبارات الإسقاطية والسيكوميترية مدخل نظري

The Measurement of achievement motivation among projection and psychometric tests Theoretical entrance

د. محمد بوفاتح – جامعة عمار ثليجي الأغواط.

أ. فاطمة بن اسماعيل – جامعة قاصدي مرباح ورقلة الجزائر

أ. عائشة العيدي – جامعة عمار ثليجي الأغواط

يتفق علماء النفس حول أهمية دافعية الانجاز في حياة الفرد والجماعات والمجتمعات ذلك أنها تلعب دورا كبيرا في سلوكنا وتؤثر فيه، وتقاس دافعية الإنجاز بطريقتين أو أسلوبين هما: الأساليب الإسقاطية والمتمثلة في اختيار تفهم الموضوع (THEMATIC APPERECEPTION TEST) والمعروف اختصارا بـ (TAT) والأساليب السيكوميترية أو الموضوعية أو أساليب التقدير الذاتي، إلى جانب نوع ثالث يطلق عليه الأساليب الأدائية، ويلاحظ أن بعض الباحثين يفضلون استخدام الطرق الإسقاطية، والبعض الآخر يفضل أسلوب التقدير الذاتي، ولكل منهما حججه ومبرراته، وهذا ما سوف نقوم بعرضه في هذه المقالة مع تقديم الاعتراضات التي وجهت لكل أسلوب.

الكلمات المفتاحية: قياس، دافعية الإنجاز، الاختبارات الإسقاطية، الاختبارات السيكوميترية.

Psychologists agree on the importance of the achievement motivation in a person’s life, communities and societies that they play a big role in our behavior and affect in it, motivation of achievement is measured in two ways, or two methods: projection methods such as THEMATIC APPERECEPTION TEST that is known by the Shortcut (T.A.T). and the psychometric test methods or objectivity tests  or estimation methods, along with a third type called the performing styles, some researchers prefer to use projection methods, others prefer self-assessment method, and both has their arguments and justifications, and that’s what we will View in this article with the submission of objections to each method.

Keyword: The Measurement, achievement motivation, among projection, psychometric tests.

المسؤولية الاجتماعية للمؤسسات آلية لتدعيم نظم الإدارة البيئية

Corporate social responsibility is a mechanism for strengthening environmental management systems   أ. د. نصيرة …